Facebook - Global

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

Στο ίδιο έργο θεατές, για ακόμα μία Κυριακή, θα βρεθούνε εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου στα πλαίσια της συνέχισης των ανοιχτών καταστημάτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετρά τέσσερις μήνες θητείας με πλούσιο «βιογραφικό».  Το 3ο μνημόνιο συνεχίζει το βάθεμα και  διευρύνει τον κατάλογο των πιο σκληρών αντιδραστικών – αντιλαϊκών μέτρων. Με κορωνίδα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις  επιταγές και τις ορέξεις των  τοκογλύφων – δανειστών, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Οι πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης δείχνουν ξεκάθαρα πως το ξεπέρασμα της κρίσης θα περάσει πάνω από τις πλάτες του λαού και της νεολαίας καταργώντας κάθε έννοια εργατικού κεκτημένου και καταπατώντας εργατικά δικαιώματα. 

Η απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων έρχεται να προστεθεί στη λίστα των μνημονιακών μέτρων. Το μέτρο αυτό ήδη έχει αποδειχτεί ως καταστροφικό για τα μικρά καταστήματα αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά που με σκληρούς αγώνες έχουν κερδίσει. Η εδραίωση του 8ωρου και του πενθήμερου ως βασικά δικαιώματα των εργαζομένων καταπατούνται ολοένα και περισσότερο για τις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν παγιωθεί οι εργασιακές σχέσεις που εξυπηρετούν το «μοντέλο» ανάπτυξης που επιδιώκουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων . Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, η δημιουργία μιας «γκρίζας ζώνης» ανεργίας-επισφάλειας με δυσδιάκριτα όρια μέσω της επιδοτούμενης εργασίας με προγράμματα που αποτελούν «ανακύκλωση της ανεργίας», το ξεθεμελίωμα κάθε έννοιας δικαιώματος που έχει επιβάλει το εργατικό κίνημα εδώ και δεκαετίες, τα αμέτρητα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύσεων, ορίζουν μια κατάσταση σύγχρονης δουλείας. Αυτή την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει η –επί της ουσίας- κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. 

Άλλη μια Κυριακή μας καλούν να δουλέψουμε. Άλλη μια Κυριακή μας καλούν να ψωνίσουμε. Άλλη μια Κυριακή μας ζητούν να ξεχάσουμε και τα τελευταία ψήγματα εργατικού δικαίου κερδισμένου με αίμα και αγώνες. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε το φόβο και να παλέψουμε ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια και την ορθοστασία, την απλήρωτη εργασία, τις ατομικές και εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας, τους «μισθούς ψίχουλα», τα «πλυντήρια εργαζομένων», τις εκδικητικές απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία.

 Υπάρχει, και πρέπει να υπάρξει, άλλος δρόμος!! Ο δρόμος του αγώνα ενάντια σε κυβερνητικές αποφάσεις και αφεντικά που στύβουν τις ζωές μας στο βωμό του κέρδους. Ο δρόμος της πάλης και της οργάνωσης του κόσμου της δουλειάς για να πάρουμε πίσω όσα καθημερινά μας κλέβουν. Ο δρόμος της ανατροπής, στην πράξη, όσων πρακτικών μας βυθίζουν όλο και περισσότερο στο βούρκο της επισφάλειας και της «μισοδουλειάς». Είναι τώρα η ώρα για ένα οργανωμένο, μαζικό, εργατικό κίνημα που δεν θα χωρά στις συμφωνίες και τις υπογραφές τους!

OΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΙΖΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ.

ΌΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!


ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου